Tutkimatonta

Ravintola-arvio - ei kun Hypecon 2024

9.6.2024

Conikesä jatkuu, ja viikonloppuna oli Hypecon Hyvinkäällä. Kun sitä kerran kotiseudullani Keski-Uudenmaalla järjestetään tapahtumaa, niin pitäähän sinne mennä. Sijainniltaan Hyvinkäähän on erittäin hyvä paikka järjestää tapahtumaa: aivan R-junan varressa, jonne on mahdollista tulla suht nopeasti sekä Hämeenlinnan että Helsingin suunnasta. Lisäksi tapahtumapaikka Takomo ja kaupugintalo sijaitsevat keskustassa, jossa lähellä on ostoskeskus Willa kauppoineen ja ruokapaikkoineen.

Hypeconia järjestää Hyvinkään kaupungin nuorisopalvelut, joten sanomattakin selvää, että kyseessä on kaikenikäisten tapahtuma. Vaikka Hype on erittäin suosittu, en juurikaan tiedän omasta ikäluokastani ketään muuta, joka erityisemmin kävisi tässä tapahtumassa: ikäluokkaani näyttikin edustavan lähinnä pienten lasten vanhemmat sekä rooli- ja lautapelipisteen väki. 10 vuotta sitten koin jokseenkin raskaaksi käydä coneissa, joissa on paljon alaikäisiä, mutta nykyään pidän niitä mielenkiintoisina tapahtumina kulttuurin näkökulmasta – näen itseni jo suurena muinaisena, joka vain sattuu tallustelemaan täällä ihmismuodossa ja seurailee maailman menoa, ja nuoremmat luovat omanlaista tarinaansa.

Aziraphale-kei.

Nuorisovetoisesta tapahtumasta kertoo sekin, että ostoskeskus Willan pikaruokaloihin oli lounasaikaan jonoa, mutta aivan conipaikalla sijaitsevassa ravintola Obelixissa sain ruokailla lähes yksin. Nuorilla perinteisesti menee conibudjetti sekä aikataulutus muuhun kuin ruokailuun, itse taas kaatosateen iskiessä päätin toteuttaa sisäistä Aziraphaleani ja nauttia tästä ravintolakokemuksesta ihan kunnolla. Itse asiassa tämä syöminen oli melkeinpä minulle jo kokonainen ohjelmanumero... Harrastan nykyään jonkinlaista self-carea käymällä säännöllisesti yksin ravintoloissa nyt, kun siihen on varaa.

Dunmeshi Deluxe.

Tilasin grillattua mustekalaa ateriana, ja ihmettelin annoksen pienuutta – ajattelin kuitenkin, että tämä voi olla normaalia tällaisessa paikassa, ja olen muutenkin sitä tyyppiä joka ei ikinä kehtaa valittaa mistään ravintolassa, joten söin ruokani onnellisena. Hetken päästä tarjoilija tuli pahoittelemaan, että keittiö oli vahingossa valmistanut minulle mustekalan alkupalana… Olin tässä vaiheessa jo pistänyt kaiken poskeeni, joten hieman nolona sanoin, ettei mitään hätää. No, minulle tuotiin pyytämättä lisää grillattua mustekalaa – tällä kertaa ateriana – ja tämäkin maistui oikein hyvin (tätä alkupalaa minulta ei veloitettu). Sateen jatkuessa jatkoin ateriointia vielä taivaallisella mansikkapavlovalla ja holillisella jääkaramellikahvilla.

En ole käynyt katsomassa cosplaykisoja… No, pitkään aikaan. Yleisesti koen, että kisacossaajat ja minä harrastamme cosplayta hyvin eri mentaliteetilla, enkä saa hirveästi kisoista mitään irti. Hypeconin kisassa oli kuitenkin vain ensikertalaisia, joten tällä kertaa kävin katsomassa meininkiä. Väliaikashown kanssa kisa kesti noin 30 minuuttia (ei alkanut täsmälleen kello 16:00), koska kyseessä ei ollut mikään pitkän kaavan esityskisa.

Miehet antavat aina periksi, Touhou ei anna koskaan periksi.

Muuta ohjelmaa lauantaina en käynyt katsomassa tai kokemassa. Olisin halunnut jäädä kuuntelemaan metallimusiikkikonserttia, mutta sinne asti jäi vähän turhan paljon hengailuaikaa. Takomon puheohjelmatila ja Blackbox aiheuttivat minussa vähän hämmennystä: en koskaan ollut varma, olivatko ihmiset jonottamassa puheohjelmaan vai Blackboxin tanssiesityksiin. Molempiin vei sama käytävä, jonka ovessa oli lappu, että puheohjelmaan jonottovat jonottaisivat siinä. Olisin lauantaina mahdollisesti osallistunut keskustelupiiriin vanhasta animesta, mutta jono vei lähes ulos asti – myöhemmin tajusin, että suurin osa todennäköisesti olikin jonottomassa Blackboxiin…

Aziracrow: korvis edition.

Myyntisalin kiersin läpi, mutta koska Suomen kokoisessa paikassa samat myyjät kiertävät tapahtumasta toiseen, ei hirveästi mitään uutta tullut vastaan. Sunnuntaina tosin ostin eräältä virolaiselta myyjältä viimeisen akryyliavaimenperän, jossa on Crowley ja Aziraphale. Pari piraattien myyjää bongasin, ja näistä coni oli kuulemma saanut jo palautetta ja ryhtynyt toimiin asian suhteen.

Kuten Popcultissa, myös Hypeconin puheohjelmassa slaidit heijastettiin valkoiselle seinälle.

Sunnuntaina kävin katsomassa puheohjelmaa jirai-keistä sekä cosplayn aloittamisesta, jotka eivät varsinaisesti tarjonneet minulle mitään uutta, mutta en usko olleeni ihan kohderyhmääkään. Jirai-keitä näki noin muuten melko paljon sekä kävijöiden päällä että myyntisalissa.

Nämä vaatteet tosin olisivat voineet olla myynnissä myös vuonna 2005 Backstreetissä.

Hypecon-sunnuntaihin kuuluu myös yhteistyö lolitayhteisö Hellocon ry:n kanssa, joten Hyvinkää-salissa järjestettiin Hello!Market-lolitamyyjäiset sekä muuta lolitamuotiohjelmaa. Kävin katsomassa suomalaiset lolitamuotivaatemerkki Illveksen muotinäytöstä.

Osallistuin myös bingoon – tähänkö on tultu...

    Suosittuja cosseja tapahtumassa noin yleisesti vaikuttivat olevan:

  • Needy Streamer Overload (sekä Ame-chan että KAngel)
  • Genshin Impact
  • Bungou Stray Dogs (tai joku muu sarja, jossa mieshahmolla on tummat hiukset ja beige trenssitakki)
  • Madoka Magica (näkökentässäni oli yhdessä vaiheessa kolme eri Madokaa)
  • Vocaloid (edelleen!)

Näin myös kolme Aziraphalea (yksi oli Crowleyn seurassa), ja jopa muutaman Homestuck-cossaajan. Sanoisin kuitenkin, että Bungou Stray Dogs oli selvästi eniten edustettuna puvuissa. Ilmeisesti sarja on TikTokin kautta päätynyt nuorison suosioon.

Kaikenlaiset aikanaan paheksutut musiikin huudattamiset, pusupiirit ja yaoi_show:t näyttäisi kadonneen täysin conikulttuurista, enkä juuri nähnyt kenenkään jättävän roskiaan minnekään. Edes yhden yhtä kaulapanta + ketju -paricossia en nähnyt. Lieneeköhän tuo kulttuuri tekevän koskaan comebackia…

Suoraan sanottuna suomalaiset setit. :D

Keskustelin myös ohjelmaan jonottaessani parin vanhemman järjestysvalvojaherran kanssa, jotka olivat tällaisessa tapahtumassa ensimmäistä kertaa töissä: he vitsailivat, että melkein on tehnyt mieli sanoa, että aiheuttakaa nyt edes jotain järjestysähäiriöitä kun kaikki käyttäytyvät niin hyvin ja eivät edes roskaa. Verrattuna esimerkiksi festareihin, heidän mielestään näkee kuinka tällainen tapahtuma on selvästi kävijöiden ”oma tapahtuma”, jolloin kukaan ei halua pilata vaan kunnioittaa sitä. Toki käytöksen muuttumisessa voi olla kyse siitäkin, ettei kukaan nuori halua päätyä ikävään salavideoon nettiin.

Sää ei suosinut sunnuntaina.

Toinen kadonnut asia näyttäisi olevan kuvien ottaminen muiden cosseista – tämän tosin pistin jo huomioon koronan jälkeen Desuconissa. Sen sijaan näkee ihmisiä pitämässä tanssiesitystä ulkoseinille nurksisa, eli siis todennäköisesti kuvaamassa TokTok-videoita. Siispä en itsekään ottanut yksittäisistä cossaajista nyt kuvia – osittain myös siksi, että tiedostan kuitenkin lopulta olevani jopa 20 vuotta vanhempi kuin monet kävijät, enkä halua vaikuttaa creepyltä.

Kulttuurikahvila Arkikultaa.

Sunnuntaina tuli myös hankittua kulinaristisia kokemuksia, kun kävin ihastuttavassa kulttuurikahvilassa Arkikultaa. Kahvilanpitäjä kertoi kyseessä olevan hänen ”antikapitalistinen utopiansa”, ja sieltä saa kodikkaassa keittiössä valmistettuja, maukkaita vohveleita sekä kahvia tai teetä kauniissa kupeissa. Suosittelen käymään!

Seuraava tapahtuma: Desucon 2024 (14.6-16.6.2024)

Menu

Ylläpitäjä

6000-vuotias haltija, enkeli tai demoni, joka ihastui animeen ja mangaan noin 20 vuotta sitten.

Mastodontti: @onorepurikyua